NÆRVÆR

DEN DANSKE ORDBOG betydningen af nærvær er: “det at være til stedet” og “(oplevelsen af) opmærksomhed, interesse, kærlighed eller omsorg som et menneske udviser”.

Nærvær er nødvendig for at vi trives som menneske. Nærvær er noget der kan opstå i dig selv eller imellem relationer. Det kræver mod, da du kun kan være nær (nærværende), hvis du er åben og til rådighed uden et skjold eller forsvar

Nærvær er evnen til at være i nuet. Være lige præcis der, hvor du er NU.

Det er også evnen til at være med dét, der er, uden at flygte eller undvige eller distrahere dig selv i nuet.

Det betyder, at at du må være villig til at møde livet og andre mennesker med et åbent og kærligt hjerte. Uden at dømme uden at lukke af.

Måske oplever du, at der ikke er tid og overskud til at være nærværende i en travl og hektisk hverdag? Sådan er det selv for mig. Men jeg har valgt at jeg vil prioritere dette. Det er en værdi for mig.

At skabe ægte nærvær i din kontakt med familiemedlemmer, venner og kollegaer er en sjælden og væsentlig kvalitet at opnå. Og den er altafgørende, hvis du ønsker at skabe sunde, stærke og tillidsfulde relationer.

Heldigvis kan nærvær trænes. Ægte nærvær kan trænes ligesom en muskel. Sætter du fokus på en bestemt muskelgruppe, hver gang du træner vil denne med tiden blive større. Nærværs musklen vil på sammen måde trænes større jo mere bevidsthed du får på den.

Det er at træne nærvær, når du deltager i yoga hos mig. Om det er på hold eller individuelt. Det at du giver plads til og opmærksomhed på det at være nærværende og tilstede i nuet er byggesten for at du kan være nærværende i relationen til dig selv og andre.

Den største gave, du kan give dig selv og et andet menneske, er dit ubetingede nærvær, hvor du forbinder dig med et andet menneske hjerte til hjerte. Og hvor du lytter eller er tilstede uden forventning om noget bestemt. Det er ægte nærvær.